BOJEVNICA PO BOŽJI VOLJI

bojevnik kristusKristusov bojevnik ve, da živi v svetu, ki tiči v zlu, zato se ne sme nikoli predati. Kamor koli namreč pogleda, lahko vidi neprestan duhovni boj in ve, da je ta boj pomemben ker je to boj za dobro, do smrti, za večno življenje. Kristus je bil bojevnik, vedno v gibanju, prihajajoč ali odhajajoč, podpiral je nekaj ali odvrgel drugo, provociral napetosti ali jih osvobajal, izpolnjeval je Božjo voljo, bil je v molitvi in tišini ali pa izredno dejaven. Njegovo življenje je odražalo povezanost z Očetom in s tem edinost, popolno harmonijo z vsem kar biva.

Za bojevnika biti v harmoniji pomeni biti fluiden, da se ne zaustavi sredi življenjskega toka in da ne vstopi v področje lažnega miru. Bojevnik ve, da lahko da največ od sebe samo pod maksimalnim pritiskom. Zaradi tega vztraja pri tem, da išče svojega nasprotnika s strastjo, in radostjo, vedoč, da bo naslednji korak odrešujoč. Njegov nasprotnik ni nek drug človek, temveč so to njegove navezanosti in slabosti. Zmaguje jih lahko le v Kristusu, s tem, da pa tudi sam naredi vse kar je v njegovi moči.

Bojevnik sprejme svojo usodo, kakršna koli že ta je. Kljub temu se bori, da bi spremenil stvari in naredil nekaj izjemnega iz svoje poti na zemlji, da bi živel svoje poslanstvo po Božji volji.  Bojevnik utrjuje svojo voljo z Božjo pomočjo, tako da ga nič ne more odvrniti od njegovega cilja. Cilj pa je, da sprejme odrešenje, da zaživi v svobodi  kot Sin-Hči, z dostojanstvom božjega otroka, ki je ustvarjen po Božji podobi.

Iz izkušenj sem se naučila, da ne obstajajo nemogoče, nerešljive situacije, ampak da se za vsak problem najde tudi možnost rešitve. Ali bom iskala rešitev za svoje težave ali pa se bom predala stanju samopomilovanja in vlogi žrtve, je odvisno od tega, koliko energije in zavesti premorem v danem trenutku. Obstajajo preizkušnje, ko se zdijo nekatere situacije na prvi pogled skoraj nerešljive. Občutek je podoben temu, kot da te čaka vzpon na Mount Everest brez kakršnih koli predpriprav, obut samo v sandale. Te točke preizkušenj nas postavijo pred izbiro, ali se bomo borili ali predali. Boriti se, pomeni imeti voljo in vztrajati, kljub temu da se zdijo včasih okoliščine, v katerih smo se znašli, brezizhodne.

bojevnica2

Nihče od nas ni žrtev. Ne glede na to, kaj vse smo doživeli, kaj so nam drugi slabega storili, za kaj vse smo bili ali smo še prikrajšani, nismo žrtve. Srečujemo se z določenimi ljudmi in dobivamo tiste izkušnje, ki od nas zahtevajo, da se soočamo s svojimi slabostmi. Vsako dejanje ima svojo posledico. Dokler delamo podobne napake, se vrtimo v začaranem krogu ponavljajočih se starih vzorcev in občutkov.  V sebi tako čutimo krivdo, da ne ravnamo prav ali da nam neka zunanja ovira preprečuje, da bi napredovali v duhovni rasti. Obstajajo trenutki, ko ti je lahko vse jasno – za kakšen vzorec ali prepričanje gre, kdaj je do tega prišlo, zaradi česa, kako to pri tebi deluje itd. Problem pa je ker je  v ozadju vloga žrtve tako močna (˝mučeniški sindrom˝), da se ne moreš premakniti v stanje odločitve, da bi stvar res spustil-odpustil in šel naprej.

Vzorec žrtve, obupavanja, mučeništva, samopomilovanja in jamranja je globoko vcepljen v kolektivno zavest človeštva. Zato je to tudi lažja pot, kot pa da se pogledam v ogledalo in si iskreno rečem: »Uf, zavozila sem. Sedaj  je na meni, da to rešim. Grem naprej…« Ovira je  nagnjenost k temu, da skačem iz stanja žrtve v odločitev in potem spet nazaj. To se dogaja zato, ker se krivim za svoje napake in probleme, ki jih še nisem uspela rešiti. Hudič me tako po mislih zlahka prevara in zveže v neodpuščajočo krivdo, ki mi jemlje občutek ljubljenosti in dragocenosti. Bog mi je odpustil, jaz pa sama sebi ne morem?

To je past, v katero se zlahka ujamem, zato jo moram pravočasno prepoznati, da se ne prepustim obsodbam in jezi na samo sebe. Poklicana sem, da se borim, da vztrajam, da iščem vzroke svojih težav v sebi in skušam videti širšo sliko svojega dogajanja.  Pri tem mi kot orožje pomaga molitev. Povabljena sem v nekaj veliko večjega, v zgodbo Odrešenja, v Njegovo zgodbo, kjer sem le kamenček v mozaiku, ki pa brez mene ne bo dokončan.  Torej najprej sem povabljena, da razločujem misli in izberem Božje, šele potem sem osvobojena na ravni vsakodnevnega življenja. Ko ponotranjim izbrane misli, da pridejo v moje srce, lahko potem postanejo meso oziroma moja drža, ki vpliva na moja dejanja.

Božja volja je energija življenja

Kdaj veš, da si povezan z Božjo voljo ali v osebnem odnosu z Jezusom? Ko se tega zavedaš. Če se ne zavedaš, si verjetno v neki drugi volji ali pa preprosto preveč v umu. Biti v Njem in se tega zavedati je nasprotno občutku obupa, dvoma, brezvoljnosti in lenobe. Ko si povezan z Njim zaupaš, da te bo tvoja vztrajnost pripeljala do zastavljenega cilja. Ne glede na vse. On te navdaja z občutkom, da zmoreš, da ti bo uspelo, da si sposoben, da si zaslužiš najboljše in da te nič ne bo ustavilo na tvoji poti. Tak namen, biti z Njim, je ključ do rešitev. Najprej moraš imeti jasen namen, temu potem lahko sledi tudi neka akcija, ki vodi k cilju.

Obstaja preprosta vaja, s katero se lahko naučiš zaznavati Božjo prisotnost. Usedeš se na stol ali na tla z zravnano hrbtenico. Zapreš oči in začneš polglasno izgovarjati besedo JEZUS. Na začetku lahko opaziš, da jo izgovarjaš samo z umom, pojavijo pa se lahko tudi odpori. Čez čas, ko vztrajaš in se vse bolj povezuješ z Njim in ga sprejemaš, lahko opaziš, da to besedo izgovarja celo tvoje telo, vsaka tvoja celica. On je v tebi in ti v Njem. Preplavlja te in poživlja. V tistem trenutku se osredotoči na svojo blokado ali težavo na določenem področju in v svojih mislih prosi Njega za pomoč pri razrešitvi. Pri tem bodi pozoren, kakšen odgovor dobiš. Poskušaj biti čim bolj odprt in dojemljiv. Odpri se, sprejemaj in se uči. Lahko da boš začutil občutek razrešitve, dobil usmeritve za naprej, se še bolj pomiril sam s seboj itd. Zaznavaj in sprejemaj. Ves čas vaje globoko dihaj.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s