Česar polno je srce, to usta govore

 

img_4671Kdor je dober, donaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro, in kdor je hudoben, donaša iz hudobnega húdo. Zakaj iz tega, česar je polno srce, usta govoré. (Lk, 6,45)

Ne zavedamo se, kako pomembno je, kaj mislimo, izrečemo in posledično tudi naredimo; da že misel, beseda pa še toliko bolj, ubija.

Žal smo v ljubečih odnosih z vsemi drugimi lahko le iz Božje  ljubezni v katero vstopamo z molitvijo in potrebno je veliko molitve, vsak dan, da bi znali presejati dobro od zla. Molimo lahko vedno in povsod že s tem, da se v vsem kar se nam dogaja obračamo na Boga in se mu zahvaljujemo. Npr.:

“Hvala Gospod za dar življenja, za nov dan, ki mi je dan! Hvala Gospod, da me dihaš!”

“Hvala za tega človeka, ki me jezi in mi je sovražen. Tudi on je Tvoj, naj bo blagoslovljen!”

“Hvala Gospod ker čakam v tej koloni. Lahko molim za moje drage!”

Hudič pozna naše slabosti in preko hudobnih misli vstopa v našo zavest. Tu se bije odločilni boj za moje srce. Tu je polje moje svobodne volje. Komu bom dal prostor, katero misel bom sprejel in ji verjel? Kajti beseda, ki ji verjamem, določa mojo držo.

besede

Struktura molekul: 1-pod vlivom hudobnih besed, 2-pod vplivom molitve

Božja beseda nas večkrat opominja:

Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih. (Flp 4,8)

Zadržuj svoj jezik od zla, svoje ustnice od zvijačnega govorjenja. (Ps 34,14)

Pogubo snuje tvoj jezik, je kakor nabrušena britev, o ti varljivec! (Ps 52,4)

Skrij me pred krogom hudobnežev, pred vrvežem hudodelcev, ki brusijo svoj jezik kakor meč,namerjajo svojo puščico, grenko besedo,… (Ps 64, 3-4)

Kdor govori lahkomiselno, prebada kakor meč, jezik modrih pa ozdravlja rane.(Prg 12,18)
 

Njihov jezik je morilna puščica, govori zvijačno; z usti vsak miroljubno govori z bližnjim, v srcu pa mu nastavlja past.(Jer 9,7)

Tako je tudi jezik majhen del telesa, a se ponaša z velikimi rečmi. Poglejte, kako majhen ogenj, pa vžge tako velik gozd! (Jak 3,5)

Kajti kdor hoče ljubiti življenje in videti dobre dni, naj zadržuje svoj jezik od zla in ustnice od zvijačnega govorjenja.(1Pt 3,10)

Eksperiment z vodo

Ta eksperiment nas lahko nagovori, da se bomo bolj zavedali pomembnosti misli, ki jim dajemo prostor v naši glavi. Ko jih ponavljamo prodrejo v srce. In česar polno je srce, to usta govore. Besede, ki jih ponavljamo počasi postanejo “meso” in začnemo delovati v duhu besed, ki jim verjamemo.

Skavti imamo 10 skavtskih  zakonov, ki se jih trudimo izpolnjevati. Med njimi je tudi ZAKON ČISTOSTI:“Skavt je čist v mislih, besedah in dejanjih.”  Opozarja nas na povezanost oz. vzročnost med njimi kot pravi Beseda:

“Slepi farizej! Očisti najprej kozarec znotraj, da bo čist tudi zunaj.” (Mt 23,26)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s