Lurd – Trpljenje je skrivnost

(Lurd kot priprava na romanje v Santiago de Compostela.)

This slideshow requires JavaScript.

Procesija z lučkami, nepregledna množica –  Kristusovo telo smo. Zares? Poslušam zgodbo vdove… kako je spremljala moža obolelega za rakom, do smrti v njenem objemu. Ostala je še brez službe, brez skupnih prijateljev, brez moči… težak križ – trpeče Kristusovo telo…en del trpi in vsi trpimo z njim. Čutiš to? Gledam jo, poslušam, sočutim… ona Sveti, kot te lučke v procesiji, Gospod sveti skozi njo ker je skozi trpljenje postala prozorna. Oblečena še v črnino in bolečino hrepeni, da bi še našla smisel, zakaj še živeti, ko ljubega moža ni več tu. Pot iz žalosti v veselje je le v sprejetju križa, v objemu večne Ljubezni, ki jo podarja Edini, ki nikoli ne odide.

img_20161007_115201

Lurška bazilika

Mati Marija, ti si držala v rokah mrtvega sina, ga prej spremljala na križevem potu pa tudi v dnevih, ki so obetali drugačen konec. Preizkušena si v trpljenju, ti veš, da je najtežje gledati ljubljenega človeka, ki trpi. Nič se ne da odvzeti, važno pa je biti poleg, preprosto tiho v bolečini in ljubezni, da trpečemu povemo brez besed: “Tu sem zate, dragocen si.”
Moja mama je odšla točno pred letom dni. Pred tem je mesece ležala nepokretna, nema, v ranah kot dobesedno pribita na križ bolniške postelje. Tako je zorela za večnost in le skozi oči izžarevala vedno več miru in ljubezni za druge, za nas. Trpljenje je skrivnost. Ne morem ga razumeti v svoji omejenosti, presega me. Lahko pa sprejemem, da Gospod ve, zakaj potrebujemo določene preizkušnje in kako bo iz hudega izšlo dobro.
Gledam te trpeče bolnike v Lurdu in njihovo upanje, da bodo ozdraveli. Vem, da Gospod vse ozdravlja vsak trenutek, da dela vse novo. Ne gre za minljivo telo. Gre za Srce, ki se mora odpreti in sprejeti Milost, reči svoj ZGODI SE kot Marija. Milostni kraji kot je Lurd k temu vabijo. Marijino življenje in Bernardkino ter drugih svetnikov je bilo vse prej kot lahko. Toda zmogli so v vsem kar je prišlo ostati z Gospodom in v Njegovi moči premagovati težave. To je ozdravljenje, ko ti ni več važno ali si bogat ali reven, bolan ali zdrav, žalosten ali vesel…ampak ali si v tem sam ali z Njim. Marija Pomagaj nam k tej drži.

Najboljša razlaga mozaikov na Baziliki Rožnega venca v Lurdu: http://www.centroaletti.com/slo/opere/europa/55.htm

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s