JEZUS, Božiček in Dedek Mraz

božiček.jpg

Božiček

Božiček to je Božič, majhen Bog ali Bogec, to je Jezus. Da bi izrinili Jezusa  in naredili božične  praznike za vir velikanskih zaslužkov, ob brezglavem kupovanju daril v evforiji obdarovanja v naši potrošniški družbi,  so anti Kristusovi uporabili umetno ustvarjen lik Božička.

Lik Božička se je razvil v Združenih državah Amerike.V letu 1931 je risar Haddon Sundblom v reklamni akciji podjetja Coca-Cola prvič narisal Božička v rdečih oblačilih z belo obrobo. Ta podoba je kmalu postala svetovni standard za Božička in s tem neplačan reklamni agent za Coca-Colo. Mit o Božičku se je razširil iz Amerike tudi v druge dežele sveta, zlasti preko ameriških filmov in glasbe.
V Sloveniji v preteklosti Božiček v zgoraj predstavljeni obliki sploh ni bi znan – na božič so Slovenci praznovali dan Jezusovega rojstva. Le ponekod se je med Slovenci prijel nemški običaj, da na božič otroke obdaruje Kristkindl (nemško: Christkind – Dete Kristus), ki so ga včasih poslovenjeno imenovali tudi Božiček (tj. Mali Bog oziroma Dete-Bog).

miklavz

Sveti Miklavž

Pozneje vera ni bila zaželena v javnosti, zato tudi niso bila dovoljena javna praznovanja božiča v nobeni obliki. Edini mitološki dobrotnik, ki ga je komunistična oblast dovoljevala, je bil iz Sovjetske zveze uvoženi Dedek Mraz. Ob razpadu Jugoslavije so k nam prišli tudi vsi ameriški komercialni prazniki, vključno z ameriškim božičem in Božičkom. V zadnjih letih je Božiček razširjen zlasti med neverujočimi, sveti Miklavž pa med verujočimi Slovenci. Kljub pojavu Božička je Dedek Mraz še vedno prisoten predvsem v šolah in vrtcih, pogost pa je tudi v podjetjih (obdarovanje otrok zaposlenih) in na javnih prireditvah za otroke v večjih mestih.

Nekateri, tudi verni, pa žal sprejemajo kar vse pod imenom  trije dobri, decemberski možje. Pod pretvezo, da je obdarovanje nekaj dobrega, je to prineslo zmedo tudi otrokom, ki skoraj ne vedo več, kam bi s tolikimi darili. Preobilje vsega zmanjša hvaležnost, željo, čar. Pričakovati toliko obdarovanj in se srečevati z množico bolj ali manj dobrimi interpretacijami teh dobrih mož (pojav pijanega božička ni redkost) izničuje lepoto pričakovanja božiča.

dedek-mraz

Dedek Mraz

Od Miklavža in Dedka Mraza se Božiček loči zlasti po naslednjih lastnostih:

  • Domovanje: Božiček stanuje na severnem tečaju (ali na skrajnem severu Skandinavije).
  • Datum: Božiček obdaruje otroke na božično jutro – 25 decembra.
  • Oblačila: Oblečen je v škratovska oblačila rdeče barve z belo krzneno obrobo.
  • Spremstvo: Spremljajo ga škrati.
  • Prevoz: Pripelje se sanmi, ki jih po zraku vlečejo severni jeleni. Prvi v vpregi je jelenček Rudolf.

Podobna zgodba je z novoletno jelko namesto Božičnega drevesa.

Vse enako torej :
Smrečica, praznik, darila.
Le da brez Jaslic in s tem brez Jezusa.

Adventpraznovanje božiča, trije sveti večeri  to veliko bogastvo naše vere se tako izgublja v blišču tako imenovanih novoletnih praznikov, ki se začnejo z veselim (često pijanim) decembrom, vrhuncem v pričakovanju novega leta in počitku v prvih dneh novega leta  po vsem tem veseljačenju. 

V adventu naj bi se pripravljali na prihod – rojstvo Jezusa, kar pomeni, da je to obdobje osebnega prečiščevanja (morda tudi askeze), z namenom narediti  več prostora za Boga, da bi ga lažje sprejeli v hlevu svojega srca. To je čas intenzivne duhovne prenove, za kar sta tišina in samota najbolj primerni.

In kaj nam ponuja svet? Pričakovanje daril, dobrih mož, pojedin in veseljačenj, veliko hrupa. Prižiganje lučk je dogodek, ki napolni center Ljubljane. O, ko bi le tako hrepeneli in iskali resnično Luč, ki prihaja v temo sveta.

Božič je vrhunec tega obdobja, ne prihod novega leta, ampak prihod Boga med nas, njegovo učlovečenje, da nas je odrešil. To se dogaja vsak trenutek, ampak v Božiču to še posebej ozaveščamo, praznujemo  in se zahvaljujemo. Dobra priprava v adventu pripomore, da postane  božič krona, vrh vzpostavljenega osebnega odnosa z Jezusom.

nativity-icon-incarnation-of-the-lord-jesus-christ

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s