Lapuh, ki ni za napuh

IMG_2169Navadni lapuh, Tussilago farfara,najpogosteje najdemo na mokrih, ilovnatih tleh ob vodi, po nabrežjih, ob cestah. Pa tudi v gozdu ob gozdnih poteh ga lahko najdemo. V zgodnji pomladi najprej požene luskasto steblo, ki zraste nekje do 20 centimetrov visoko. Na koncu stebla se oblikuje cvetni popek. Lapuh zacveti že zelo zgodaj spomladi, tudi v februarju. Cvetovi so intenzivno rumeni. Kasneje, ko cvetovi odcvetijo poženejo tudi listi, ki so na zgornji strani gladki, zeleni, spodaj pa sivo zeleni. Cvetove nabiramo v času cvetenja, to je od februarja (ali marca) do maja, liste pa nabiramo v maju in juniju.

Pri nabiranju lapuha je pomembno, da ga nabiramo na sočnih legah, saj so učinkovine (čreslovine, sluzi, alkaloidi) v lapuhu, nabranem na sončni legi bolj učinkovite. Nabrane cvetove lapuha hitro posušimo, da ne potemnijo, stebelca uporabimo kot je opisano v receptu spodaj.

Lapuhov čaj

Čaj, ki ga pripravimo v obliki poparka, odlično obnesel pri lajšanju prehlada, suhega, dražečega kašlja in hripavosti. Poleg tega pa čisti tudi kri in pomaga urejati prebavo, spodbuja apetit. Čaj iz lapuha pa lahko uživamo tudi kot podporo zdravljenju vnete rebrne mrene.

Čaj skuhamo iz celotne zeli (lahko pa tudi samo cvetov).

Recept za čaj iz lapuha

  • 1 liter vode
  • 7-8 čajnih žličk posušenega lapuha

Vodo zavremo in z njo poparimo lapuh, pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut, nato lapuhov čaj precedimo. Čaj sladkamo z medom in popijemo 2-3 skodelice čaja na dan.

Lapuhova stebelca z jajčkom

Na kokosovi masti popražiš česen in stebelca lapuha. Vmešaša jajce, dodaš sol, poper in zelišča, pa je.

Divja hrana je polnovredna, nasiti in da živost.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s