DUHOVNE SPODBUDE

Tolažba

1527139_10202953361820103_603412140_n - Copy.jpg

Ko v življenju pridejo težki časi stiske, da gorim v ognju preizkušnje, brez da bi vedela, kaj bo ostalo ali nastalo, sem dejansko v izjemnem času milosti, saj Gospod spreminja moje srce, ki nikoli več ne bo kot prej. Obilje njegove tolažbe mi je nasuto v naročje, da bi se odprla spoznanju, da je On edino kar potrebujem.

»Kakor mati tolaži svojega otroka, tako vas bom jaz tolažil.« (Iz 66,13)
Tolaži me na  nešteto različnih načinov, ki so kot nežni poljubi nekomu, ki ga imaš tako rad, da ne moreš mimo njega, ne da bi se ga dotaknil.
Tolaži me tudi preko ljudi, ki se spomnijo name, ko z usmiljenim srcem za mojimi besedami  začutijo žalost. In prejmem  kot sončni žarek  pismo prijatelja, da se razveselim:

Zaupaj Karmen!
Gospod VEDNO vodi tvojo zgodbo. Tvoj križ je težak, vendar vedi, da Gospod ve koliko zmoreš. Zmogla boš, močna si, čeprav se ti mogoče zdi, da si na koncu z močmi. Zaupaj, na pravem mestu si, na mestu kamor te je postavil Gospod. Niso nam znana njegova pota. Velikokrat so nam nedoumljiva, iz izkušenj pa ti povem, da so vedno, pa če so še tako čudna, prava. Smisel je nekje, čeprav očem skrit. Pa tudi plačilo za vso borbo in trpljenje slej ko prej pride. Tudi če se ti trenutno zdi, da ne vidiš luči na koncu predora, zaupaj! Predor je malce zavit, za ovinkom pa se bo svetloba pokazala.
Molim zate in za tvojo pot. Vse dobro in Bog s teboj!

Odpreti moram svoje oči in srce, da bi “videla”, kolikor nežnosti njegove Besede izkušam,  toliko mi jo bo uspelo prenesti tistim, ki trpijo in so preskušani, in postala bom orodje tolažbe. To Korinčanom svetuje tudi apostol Pavel: »… tolažiti tiste, ki so v kateri koli stiski, s tolažbo, s katero nas same tolaži Bog« (2 Kor 1,4).

Molitev tišine

img_20160911_170056Jezus pravi (Mt 6,6).: “Kadar pa vi molite, ne blebetajte kakor pogani.” Govori o molitvi tišine. Jezus sam je šel v tišino, v naravo in je običajno sam molil (prim. Lk 3,21; 5,16; 6,12; 9,18.28-29; 11,1; 22,41). Neverjetno, da tega nismo opazili. Od trinajstega stoletja dalje nas nihče ni učil, kaj početi s svojim razumom, ko smo sami, vsaj ne sistematično. Zato je prevladala skupna molitev, branje in prepevanje ter recitacija skupnih molitev. V Jezusovem življenju to verjetno ni bilo na prvem mestu. Molitev tišine in izročanja samega sebe nam najbolj omogočata slediti Božji volji. Le kontemplativna molitev ali meditacija prežame, se dotakne in zdravi nezavedno! Vsi odpadki in smeti so nabrani v nezavednem, a tam je skrit tudi Bog in se razodeva na skrivnem (Mt 6,6). Božje kraljestvo je v vas! (Lk 17,21) Večina ostalih oblik molitve ima preveč zunanjih oblik in preveč družbenega dogajanja, ki nas drži v preračunljivi pameti in načinu razmišljanja (v sebični drži in ne v sogovorništvu in sodelovanju). Veliko skupnih molitev imamo, a to pri večini prav nič ne spremeni njihovega pogleda na svet, ki ga določa svet in njegova logika samouveljavitve.

(Richard Rohr. Po knjigi »Breathing under Water« povzel p. Viljem Lovše.)


Oči so zrcalo duše

okoPri vsakem srečanju s katerokoli osebo si zavestno predstavljate, da to osebo Bog ljubi. Božja ljubezen se zrcali iz človekovega pogleda, iz njegovih oči, ker je telo tempelj Svetega Duha. “Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga?”  (1 Kor 6,19) Ob takem razumevanju bližnjega opazujte pri sebi, kakšno bo vaše ravnanje s tem človekom.


Resnična lepota prihaja iz globine duše

2016-09-12V nasprotju s tem, kar trdi svet, se lepota z leti ne zmanjšuje. Lepota se poglablja in rase. Resnična lepota prihaja iz globine duše, ki se jo lahko doseže samo tako, da se mnogo let živi dobro.
Taka lepota je redka, ker je redka ženska, ki se odloči, da bo svoje srce ohranila živo v tem nevarnem svetu. Prisotno. Odprto. Privlačno. Leta mora živeti v prisotnosti Boga, s pogledom svojega srca usmerjenim nanj. Ko strmimo v Jezusa, ko zremo v njegovo dobroto, njegovo slavo, smo spremenjeni v njegovo podobo, najlepšo osebo od vseh.
Glejte nanj, da boste žareli… (Ps 34,6)
Vsi smo že slišali, da je ženska najlepša, ko je zaljubljena. Res je. Sami ste videli. Ko ženska ve, da je ljubljena in globoko ljubljena, bo žarela iz notranjosti. Ta žar izvira iz srca, ki je dobilo odgovor na svoja najgloblja vprašanja. »Sem lepa? Sem vredna, da se boriš zame? Sem bila in bom še naprej romantično ljubljena?« Ko je na ta vprašanja odgovorjeno z da, se v ženskem srcu naseli spokojen, miren duh.
In vsaka ženska lahko na ta vprašanja dobi odgovor da. Bila si in boš še dalje romantično ljubljena. Da. Našemu Bogu se zdiš ljubka. Jezus je prestavil nebesa in zemljo, da bi te pridobil zase. Ne bo odnehal, dokler ne boš popolnoma njegova. Kralj hrepeni po tvoji lepoti. Zdiš se mu očarljiva. (Povzetek iz knjige Očarljiva)


Česar polno je srce, to usta govore

img_4671Kdor je dober, donaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro, in kdor je hudoben, donaša iz hudobnega húdo. Zakaj iz tega, česar je polno srce, usta govoré. (Lk, 6,45)

Ne zavedamo se, kako pomembno je, kaj mislimo, izrečemo in posledično tudi naredimo; da že misel, beseda pa še toliko bolj, ubija.

Žal smo v ljubečih odnosih z vsemi drugimi lahko le iz Božje  ljubezni v katero vstopamo z molitvijo in potrebno je veliko molitve, vsak dan, da bi znali presejati dobro od zla. Molimo lahko vedno in povsod že s tem, da se v vsem kar se nam dogaja obračamo na Boga in se mu zahvaljujemo. Npr.:

“Hvala Gospod za dar življenja, za nov dan, ki mi je dan! Hvala Gospod, da me dihaš!”

“Hvala za tega človeka, ki me jezi in mi je sovražen. Tudi on je Tvoj, naj bo blagoslovljen!”

“Hvala Gospod ker čakam v tej koloni. Lahko molim za moje drage!”

Hudič pozna naše slabosti in preko hudobnih misli vstopa v našo zavest. Tu se bije odločilni boj za moje srce. Tu je polje moje svobodne volje. Komu bom dal prostor, katero misel bom sprejel in ji verjel? Kajti beseda, ki ji verjamem, določa mojo držo.

besede

Struktura molekul: 1-pod vlivom hudobnih besed, 2-pod vplivom molitve

Božja beseda nas večkrat opominja:

Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih. (Flp 4,8)

Zadržuj svoj jezik od zla, svoje ustnice od zvijačnega govorjenja. (Ps 34,14)

Pogubo snuje tvoj jezik, je kakor nabrušena britev, o ti varljivec! (Ps 52,4)

Skrij me pred krogom hudobnežev, pred vrvežem hudodelcev, ki brusijo svoj jezik kakor meč,namerjajo svojo puščico, grenko besedo,… (Ps 64, 3-4)

Kdor govori lahkomiselno, prebada kakor meč, jezik modrih pa ozdravlja rane.(Prg 12,18)
 

Njihov jezik je morilna puščica, govori zvijačno; z usti vsak miroljubno govori z bližnjim, v srcu pa mu nastavlja past.(Jer 9,7)

Tako je tudi jezik majhen del telesa, a se ponaša z velikimi rečmi. Poglejte, kako majhen ogenj, pa vžge tako velik gozd! (Jak 3,5)

Kajti kdor hoče ljubiti življenje in videti dobre dni, naj zadržuje svoj jezik od zla in ustnice od zvijačnega govorjenja.(1Pt 3,10)

Eksperiment z vodo

Ta eksperiment nas lahko nagovori, da se bomo bolj zavedali pomembnosti misli, ki jim dajemo prostor v naši glavi. Ko jih ponavljamo prodrejo v srce. In česar polno je srce, to usta govore. Besede, ki jih ponavljamo počasi postanejo “meso” in začnemo delovati v duhu besed, ki jim verjamemo.

Skavti imamo 10 skavtskih  zakonov, ki se jih trudimo izpolnjevati. Med njimi je tudi ZAKON ČISTOSTI:“Skavt je čist v mislih, besedah in dejanjih.”  Opozarja nas na povezanost oz. vzročnost med njimi kot pravi Beseda:

“Slepi farizej! Očisti najprej kozarec znotraj, da bo čist tudi zunaj.” (Mt 23,26)


Živeti v drži križa

narrow-gate21

Kot kristjani smo poklicani, da dejavno živimo v tem svetu in razodevamo svojo držo Kristusovih učencev v vseh razsežnostih. Križ ni samo vertikala (odnos z Bogom), ampak ga definira tudi vertikala (odnos do sebe in drugih).  (K.K.)

Vsakega torej, kdor bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih …(Mt 10,32)


JEZUS PRIHAJA V MOJ HLEV

water-and-fire

Jezus si je izbral in želi priti v moj hlev, tja kjer je kot je, smrdljivo, umazano, živalsko…tja hoče priti kot Dar brez mojih zaslug za to, le vrata hleva moram odpreti in ga sprejeti.

ShareJesus Advent Video 20: Time to Make a Decision

POTRTOST

1623268_10202970749814792_1726431410_n - Copy

Ko si potrt in žalosten, nikoli ne sprejemaj novih odločitev in ne spreminjaj tistih, ki si jih naredil, ko si bil v miru in tolažbi. V potrtosti te zlo lahko premaga in dotolče po mislih, ki se jim prepuščaš. Zato se v potrtosti pogovarjaj z Bogom in njemu izročaj svoje občutke.                  (p. Viljem Lovše, prosto po Ignaciju Loyolskem)

 

HVALEŽNOST

Biti hvaležen pomeni, da se zavedaš, da ti je vse podarjeno, da nimaš ničesar kar ne bi prejel.

Eden največjih darov, ki so nam dani, je življenje. To, da sem,  je velik dar. Življenje je velik čudež, ki ostaja skrivnost in prav je tako. Največje in najbolj pomembne stvari so zastonjski darovi,  ki jih moramo le sprejeti in se zanje zahvaljevati. Ko sprejemamo in se zahvaljujemo tudi za trpljenje in preizkušnje dopustimo, da Bog deluje in to spreminja v naše dobro. Naravnanost k hvaležnosti nas odpira k sprejemanju Božje volje, kar edino omogoča našo duhovno rast, da postajamo nov, bogupodoben človek.

 

MILOST

Milost je in neskončen privilegij, da smo pobliže spoznali Kristusa, njegov    evangelij in njegovo ljubezen. Zato bi morali biti ganjeni in polni sočutja do onih, ki v življenju niso imeli tega privilegija (Cantalamessa).

Zame je On postal kot zrak, ki ga diham. Ne morem več živeti brez Njegove ljubezni, brez zavedanja , da sem ljubljena. V tem je vse kar sem; moje dostojanstvo, smisel in cilj mojega življenja, moja moč in moja luč. Ko sem v Njegovi ljubezni je v mojem srcu veselje in mir preveva mojo dušo,  življenje se mi kaže v drugačnih, bolj svetlih in toplih barvah. Žalosti me, ko srečujem ljudi, ki nočejo ali ne morejo  sprejeti Njegove ljubezni. Le kako naj jim povem, kaj s tem izgubljajo? Kako naj jim pokažem polnost življenja v Njegovi ljubezni? Vsi smo poklicani k svetosti, da bi postajali priče njegove ljubezni.

Advertisements

2 comments on “DUHOVNE SPODBUDE

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s